Tunnetko tunteesi?

Tunteet ovat aika jänniä, kun ne vain tulevat ja menevät. Niitä on joskus tosi vaikea tajuta.

Jospa tämä tunnekartta auttaisi sinua saamaan paremman otteen tunteisiisi. Niiden ymmärtäminen kun alkaa siitä, että löydät tunteillesi nimet. Sitten voit alkaa puhua niistä hiljaa itseksesi – ja vähän aikaa tuumailtuasi osaat jo kertoa fiiliksistäsi muillekin

 

 

Tunnekartan laidoilta voit lukea isoilla kirjaimilla kahdeksan perustunnetta. Ne taitavat ovat sinulle ihan tuttuja. Tosin saattaa mennä vähän aikaa, ennen kuin saat tulkattua nämä sanat sille kielelle, jota kaveriesi kanssa puhut. Voit vaikka miettiä, mitä sanoisit kaverillesi, kun ihailet jotain tyyppiä.

Tunteet voivat heilua päivän aikana ihan laidasta laitaan. Kartalla vastakkaiset tunteet, kuten ilo ja suru, ovatkin aina kartan eri puolilla. Löydät pikkukartalta kahdeksan tunneparia. Tosin sinua saattaa mietityttää, miksi läheisyys ja ärtymys muka olisivat jotain vastatunteita. Olet ihan oikeassa – ne kun vaan selittävät toisiaan. Mitenkähän muuten vääryys ja avoimuus liittyvät toisiinsa?

Kolmas kiva ominaisuus tässä kartassa on se, että voit nähdä miten tunteet kehittyvät. Tunteethan kertovat siitä, miten suhtaudut eri juttuihin. Melkein aina kun tunnet iloa, niin lähelläsi on jotain mukavaa. Kun taas vihanpuuska iskee, niin olet ehkä huomannut, että kaikki ei ole ihan niin kuin sinun mielestäsi pitäisi olla. Joku on siis ihan epistä eli väärin.

 

 

Toiset eivät pysty lukemaan ilmeistäsi kaikkea mitä mielessäsi liikkuu. Niinpä kaikkia tunteitasikaan et saa kerrottua hymiöllä. Vai minkälaisessa mutrussa suun pitäisi olla, jotta se kuvaisi vastuuntuntoa? Voit kuitenkin hakea netistä tai suunnitella itse joillekin kartan tunteille mielestäsi sopivan hymiön.

Eräs tunnettu tiedemies nimeltään Paul Ekman on väännellyt naamaansa yli kymmeneen tuhanteen eri ilmeeseen. Kaikki niistä eivät kuitenkaan kertoneet jostain tietystä tunteesta.

Tämän linkin kasvokuvista voit erottaa 20 tunnetilaa. Onnistuisitko sinä kertomaan ilmeilläsi nuo samat tunteet?

On muuten hyvä muistaa, että kun vanhenemme, niin meiltä odotetaan hieman hillitympää ilmeilyä.

Ihmismielissä liikkuu kaikkiaan varmaan tuhansia erilaisia tunteita. Laajemmalta kartalta löydät 121 tunnetta.

Uusia sanoja ja ilmaisutapoja tunteille keksitään jatkuvasti lisää. Kuinka pitkän tunnelistan sinä saisit aikaan?

 

Yhdeksän hymiön sarjan piirsi Svilen Milen

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s