Tunnetko tunteesi?

Tunteet ovat aika jänniä, kun ne vain tulevat ja menevät.  Niitä on joskus tosi vaikea tajuta.

Jospa tämä tunnekartta auttaisi sinua saamaan paremman otteen tunteisiisi. Niiden ymmärtäminen kun alkaa siitä, että löydät tunteillesi nimet. Sitten voit alkaa puhua niistä hiljaa itseksesi – ja vähän aikaa tuumailtuasi osaat jo kertoa fiiliksistäsi muillekin.

a.SDG.tunteemme.karttanen.sinulle

Tunnekartan laidoilta voit lukea isoilla kirjaimilla kahdeksan perustunnetta. Ne taitavat ovat sinulle ihan tuttuja. Tosin saattaa mennä vähän aikaa, ennen kuin saat tulkattua nämä sanat sille kielelle, jota kaveriesi kanssa puhut. Voit vaikka miettiä, mitä sanoisit kaverillesi, kun olet oikein iloinen.

Tunteet voivat heilua päivän aikana ihan laidasta laitaan. Kartalla vastakkaiset tunteet, kuten ilo ja suru, ovatkin aina kartan eri puolilla. Löydät pikkukartalta kahdeksan tunneparia. Tosin sinua saattaa mietityttää, miksi läheisyys ja ärtymys muka olisivat jotain vastatunteita. Olet ihan oikeassa – ne kun vaan selittävät toisiaan. Jos joku, joka ei ole kaverisi, tunkee liian lähelle, se ei tunnu kivalta. Mitenkähän muuten vääryys ja avoimuus liittyvät toisiinsa? No, kiusaamisesta kannattaa aina puhua jollekin luotettavalle aikuiselle.

Kolmas kiva ominaisuus tässä kartassa on se, että voit nähdä miten tunteet kehittyvät. Tunteethan kertovat siitä, miten suhtaudut eri juttuihin. Melkein aina kun tunnet iloa, niin lähelläsi on jotain mukavaa. Kun taas vihanpuuska iskee, niin olet ehkä huomannut, että kaikki ei ole ihan niin kuin sinun mielestäsi pitäisi olla. Joku on siis ihan epistä eli väärin.

Keskipisteen rauhaan voit päästä takaisin, kun  sovit  asiat kaveriesi kanssa. Aina anteeksianto ei kyllä ole ihan helppoa,

Jos tykkäät, niin voit kopsata kartalta löytyvät tunteiden nimet ihan kynällä ja paperilla. Sillä lailla muistat ne paremmin kuin copy/paste -systeemillä.  Sekin kyllä onnistuu, jos klikkaat kartan kuvaa.

Mukavaa yhdeksän kortin tunnepalapeliä voit käyttää kaverisi kanssa myös muistipelinä, kun kopioit kaksi korttisarjaa.

Vähän vaikeampi 25 palan tunnepalapeli veikeine kasvonilmeineen tarjoaa jo enemmän haastetta. Tämä satsi kannattaa tulostaa yksipuolisina ja värillisinä kopioina. Sitten vaan laminoimaan tai laittamaan kontaktimuovia päälle.  Sakset käteen ja kohta pääset kokoamaan vähän erilaista palapeliä.

Ja ihan vaan tiedoksi, että vaikka tunnekarttojen jakamisesta ei sovi rahastaa, saat valmistaa tunnekortteja laminoituna myös myyntiin.  Ehkäpä niin tulee vähän lisää rahaa  vaikka luokkaretkikassaan.  Joulumyyjäisiä lienee sinunkin paikkakunnallasi…

Voit käyttää tunnekortteja yli kymmenellä eri tavalla.

Toiset eivät pysty lukemaan ilmeistäsi kaikkea mitä mielessäsi liikkuu. Niinpä kaikkia tunteitasikaan et saa kerrottua hymiöllä. Vai minkälaisessa mutrussa suun pitäisi olla, jotta se kuvaisi vastuuntuntoa? Voit kuitenkin hakea netistä tai suunnitella itse joillekin kartan tunteille mielestäsi sopivan hymiön.

Eräs tunnettu tiedemies nimeltään Paul Ekman on väännellyt naamaansa yli kymmeneen tuhanteen eri ilmeeseen. Kaikki niistä eivät kuitenkaan kertoneet jostain tietystä tunteesta.

On muuten hyvä muistaa, että kun vanhenemme, niin meiltä odotetaan hieman hillitympää ilmeilyä.

Tunteet pelissä -lautapelin parissa voit kokeilla myös erilaisia ilmeitä ja eleitä. Hassujakin.

Heittämällä  kolmea diginoppaa älypuhelimen näytöllä peli etenee nopeasti.  Eikä mikään estä sinua lataamasta pelilaudan kuvaa vaikka johonkin netin kuvankäsittelyohjelmaan. befunky.com  on oma suosikkini.  Erimuotoiset grafiikat käyvät pelinappuloista tässä hybridilautapelissä. Tunteiden kuvailu on ehkä turvallisempi tapa, jos pelaajat eivät ole  kovin läheisiä. Kaverien kesken uskallat jo paremmin muistella omia tunteitasi ja mokiasikin. Voit käydä pelin  läpi myös yksinäsi noppaa heittämällä, jolloin saat muistella  elämääsi kaikessa rauhassa.

Ihmismielissä liikkuu kaikkiaan varmaan tuhansia erilaisia tunteita. Laajemmalta kartalta löydät 121 tunnetta. Kerroin niistä kaikista jotain olennaista kahdessa lyhyessä nettikirjassa.  Lukemista  keventävät mukavat värikuvat.  Pääset selailemaan niitä kirjoja tunteeni.fi -sivun kautta.

Tunteet voivat auttaa sinua myös löytämään sen oman juttusi.  Tunnekartalla nimesin sen kutsumukseksi. Löydätköhän sen tuolta isommalta kartalta? Itse olen kiitollinen Jumalalle, että sain hommakseni laatia tämän tunnekartan.  Toivon, että se auttaa sinuakin selkiyttämään päässä pyöriviä fiiliksiä.

Uusia sanoja ja ilmaisutapoja tunteille keksitään jatkuvasti lisää. Kuinka pitkän tunnelistan sinä saisit aikaan?

Laajemmalle tunnekartalle tulee muuten tässä lähiaikoina päivitys. Voit jo nyt tutkia miten tunteet ovat vähän vaihtaneet järjestystä vasempaan yläkulmaan kulkevassa tunnejonossa.  Se selviää, kun vertaat laajempaa tunnekartta kokoamaasi 25 palan tunnepalapeliin.

Ja tärkein juttu tähän loppuun.

Kun klikkaat ylävalikon “tunteita”- sanaa saat vinkkejä, miten tulet paremmin toimeen omien tunteittesi kanssa.  Kyllä ne löytyy – sieltä sivun alaosasta…

Tuon yhdeksän hymiön sarjan piirsi Svilen Milen

Leave a comment